marți, 17 august 2010

Street Heroes - Povestea unuia dintre cele mai reusite proiecte media ale anului 2010

Saptamana trecuta, intre 12 si 14 august in Parcul Tineretului, o gasca de tineri, destul de bine organizati, s-au intrecut sub egida primului festival de arta urbana, Street Heroes. Dupa cum o spune si numele, in cadrul acestui festival ne-am putut intalni cu tot ce inseamna strada, de la hip-hop-ul autohton de cartier, la skateri, bikeri, grafferi si pana la streetdanceri care timp de trei zile si de cele mai multe ori sub soarele dogoritor de saptamana trecuta, au oferit un adevarat spectacol.

Street Heroes nu a insemnat numai intreceri de skate, bmx, grafitti sau street-dance, ci si foarte multa muzica, fiind onorati de prezenta unor mari nume ale scenei DnB, Dubstep, cum ar fi:Dub FX, Borgore, Dj Hype, Chase and Status sau Gojira. Toate acestea la un loc au adus aproximativ 5000 de spectatori, in cele trei zile de festival, la care s-au adaugat alte cateva sute bune de tineri ce au urmarit show-ul dinafara perimetrului festivalului, de pe aleile parcului.

Localizarea evenimentului si anume Skate-Park-ul din Parcul Tineretului a oferit concurentilor oportunitatea perfecta pentru a-si demonstra pe deplin maiestria. Atat in etapele de calificari cat si in semi-finale si apoi in finala, cu totii au aratat ca le place ceea ce fac si ca sunt cei mai buni la asta. Trebuie sa recunosc ca au si avut de ce, avand in vedere ca pentru toate sectiunile festivalului a fost pusa la bataie in total, suma de 20 mii de euro, cate 5 mii pentru fiecare proba.

Prima zi a festivalului a gazduit etapa de calificari la sectiunile de skate, bmx si street-dance. Concurentii au fost atat din tara, dar si din strainatate, la fel si membrii juriului de la street-dance care a fost deasemenea unul mixt. Dupa calificari, ziua s-a incheiat cu recitalul crew-ului de la FacemRecords si cu prea scurtul act al lui DJ Food, datorita depasirii orei maxime de desfasurare a festivalului.

Vezi poze de la Street Heroes ziua 1 aici.

Cea de-a doua zi a adus cu ea semifinalele probelor amintite mai sus. Soarele a fost si mai dogoritor ca in prima zi, dar parca si concurentii au fost mai hotarati sa faca mai mult spectacol. Cu totii parca au sarit mai sus, parca au facut mai multe trick-uri, parca au dansat mai cu foc, ingreuind astfel munca juriului. In acelasi timp, cea de a doua zi a adus cu ea startul in proba de grafitti, unde s-au intrecut 12 echipe ce au insumat 60 de artisti. Acestia au avut la dispozitie nu mai putin de 600 de tuburi de vopsea.

Dovedind ca sunt versatili si ca si-au invatat lectia avuta cu o noapte in urma, atunci cand reprezentantii primariei au intrerupt concertul lui DJ Food, pe motiv ca evenimentul depasise ora agreata la care trebuia sa se incheie, organizatorii au programat concertele lui Borgore si al lui Dub FX mult mai devreme. Astfel ne-am trezit cu totii intr-o adevarata frenezie, unii grabindu-se sa termine cu calificarile in finala, iar ceilalti sa prinda un loc cat mai bun in fata scenei, unde deja multimea incepuse sa fiarba.

Concertele celor 3 mari performeri din seara a doua: Borgore, DubFX si DJ Hype au fost cireasa de pe tort, aducand publicul la o stare de bucurie aproape deliranta. Acesta a fost si momentul maxim al festivalului, un moment in care satisfactia generala a urcat la cote de neimaginat, publicul rezonand intr-o armonie perfecta cu artistii de pe scena. A fost o nebunie totala, ceva de nedescris, ceva ce parca nu mai lasa loc de nimic altceva in ziua urmatoare.

Vezi poze de la Street Heroes ziua 2 aici

Acesta a fost si sentimentul pe care l-am avut in ziua a 3-a de festival, in primele ore ale sederii noastre acolo, ca deja se intamplase totul si ca nimic nu mai avea sa schimbe ceea ce avusese loc deja. Nimic nu mai avea sa se intample care sa se ridice la inaltimea senzatiilor pe care tocmai le traisem cu toti. Parca toti skaterii cadeau, parca cei de la street-dancing se lasasera doborati de caldura pe care au trebuit sa o indure in cele trei zile de festival, nimic nu se mai misca cum trebuie.

Si iata ca s-a intamplat, ca si cum ar fi fost furtuna ce vine deodata dupa ce natura a fost cuprinsa de o liniste nefireasca. Toata aceasta acalmie a luat sfarsit in momentul in care unul dintre finalistii probei de skate, Adrenalina, runner-ul echipei BASE, s-a accidentat la coloana si la cap in urma unei sarituri de pe o platforma. In urma cazaturii corpul lui Adrenalina a fost cuprins de convulsii violente, fiind necesara interventia personalului medical prezent la locul evenimentului, dar si a unui echipaj de Salvare ce a fost chemat in urma apelului la 112.

Timp de aproximativ o ora timpul a stat in loc, in timp ce echipele de la Salvare s-au asigurat ca Adrenalina e inafara oricarui pericol. Cu toate stradaniile, cei ce aprticipau la finala la street-dance nu si-au mai putut continua activitatea in conditii normale. In ciuda Salvarii care era pe inca in apropiere, oferind ajutor lui Adrenalina, probele finale au fost reluate.

Datorita decalajului ce a survenit accidentului lui Adrenalina, premierea s-a intercalat cu recitalul lui Gojira, acesta din urma oferind un spectacol total ce a impletit cu success old-school-ul cu ritmurile dementiale ale Dubstep-ului. Dupa Gojira au urcat pe scena, cei de la Chase and Status si Dropdread.

Intorcandu-ma la premiere, Adrenalina a luat premiul cel mare la proba de Skate, ce a insumat nu mai putin de 2500 Euro.

Vezi poze de la Street Heroes ziua a 3-a aici

In urma celor trei zile de festival, cu ocazia caruia a fost deschis oficial parcul de Skate, lungul sir de opere ale celor 12 echipe de grafferi a fost oferit Primariei Municipiului Bucuresti. In cifre acest eveniment a insemnat prezenta a nu mai putin de 30 de parteneri media, 20000 euro in premii, 50 de echipe concurente, 2 scene, 4 probe de concurs, 5 tari participante, 80000 W, 6000 de participanti, 3 zile de descatusare, de creatie urbana si de buna dispozitie. Salutam pe aceasta cale parteneriatul cu Primaria Municipiului Bucuresti, fara de care acest eveniment nu putea avea loc.

Si pentru ca tot sunt pe blogul propriu, voi vorbi si despre punctele negre ale acestui festival. Peste unul am trecut destul de vreme, deoarece nu cred ca a fost in totalitate vina organizatorilor si ma refer aici la decalarea fara rost a momentului inceperii recitalui lui DJ Food. Am spus si in articolul scris pe beatfactor ca vina e impartita acolo si ca inclin sa zic ca cei de la Facem Records au fost intr-atat de avizi de atentia publicului incat au uitat ca au un program de urmat, ba chiar au mai si facut glumite pe seama rugamintilor organizatorilor. Cel de-al doilea lucru, peste care imi este greu sa trec, este lipsa unei salvari la locatia evenimentului.

Fiind vorba de un eveniment ce implica organizarea unei competitii sportive, in care sportul extrem primeaza, eu zic ca era cazul ca cineva sa anticipeze mai bine eventualitatea producerii unui accident, care s-a si intamplat, de altfel. Ce ne faceam daca accidentul lui Adrenalina era mai grav, ce ne faceam daca se accidentau mai multi sportivi? Aceasta scapare mi se pare impardonabila si nu sunt aici ca sa arunc cu piatra, ci doar subliniez un lucru pentru ca pe viitor cei care trebuie sa traga niste concluzii si sa invete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu