marți, 31 august 2010

Despre Dub FX, despre sistem si Peninsula in general

Abia a inceput ieri seara festivalul international Peninsula 2010 si uite ca in loc sa ne bucuram de prezenta celor peste 70 de formatii la acest eveniment, suntem nevoiti sa prezentam un eveniment neplacut. Dupa numai 10 minute de recital in piata centrala din Tg Mures, Dub FX , Cade si Mr Woodnote au fost opriti de catre politie.

Suna cunoscut, suna ca un disc stricat. Am mai relatat cu numai doua saptamani in urma un astfel de eveniment si am fost convins ca e ultimul de acest gen. Realitatea si nesansa a ras in hohote si mi-a aratat ca nu, la noi in romania orice este posibil.

Dub Fx, cunoscut in lumea intreaga prin originalitatea stilului de muzica unic, a avut programat un recital demonstrativ in piata centrala din TG Mures, alaturi de prietenii sai Cade si Mr Woodnote. Nu este greu sa gasesti pe youtube zeci de filmulete cu recitalurile lui, in mari orase ale lumii, in piete, in principal in zone deschise, publice. Acesta este modul in care Dub FX a inceput, pe strada, de unul singur si cu cutia lui magica. In fiecare dintre aceste orase, printre care se numara Paris, Sidney, Brighton, Londra, sa il vezi pe Dub Fx mixand in fata a zeci de oameni este o adevarata onoare si in acelasi timp o desfatare.

Stilul sau este unul exclusiv vocal, acesta imitand tot felul de instrumente si creand loop-uri care mixate de cutia lui plina de efecte dau la sfarsit un adevarat produs muzical. Asta erau pregatiti sa admire si cei peste 150 de oameni care s-au adunat in piata din TG Mures, inca de prin jurul orei 13, azi 27 august.

Cand in sfarsit a inceput recitalul, toata lumea a izbucnit in urale, asteptandu-se sa il auda pe Dub FX inundand piata cu ploaia de sunete minunat mestesugite. Asa s-a si intamplat, artistul pornind in forta si animand pe toti cei ce erau de fata. Cam pe la a treia melodie, acesta s-a oprit si a spus ca trebuie sa se opresca, ca politia abia asteapta ca el sa mai scoata un sunet pentru a-l deconecta de tot de la sursa de curent.

Astfel cei de au asteptat in arsita din piata pentru mai mult de trei ore au fost nevoiti sa inghita in sec.

Nu avem date despre ce s-a intamplat in realitate acolo, care au fost motivele care au generat aceasta reactie din partea politiei din Targu Mures. Unul dintre posibilele motive ar fi absenta unei permisiuni din partea Primariei Orasului Targu Mures pentru ca acest eveniment sa aiba loc. Nu stim daca e asa, inca. Ce e mai curios este faptul ca pentru mai mult de o ora zona in care abia fusese oprit recitalul lui Dub Fx a ramas blocata de zecile de fani ce au vrut sa ramana macar cu un autograf sau sa ii cumpere albumul. Daca tot zona era ocupata, nu era mai bine sa il lase sa cante pana la capat?


Cert este ca la acest eveniment sunt asteptati peste 50000 de oameni, platitori de bilete, consumatori de apa si de mancare, ocupanti ai pensiunilor si a hotelurilor din orasul TG Mures. Multi dintre banii care vin in urma acestui festival ajung la municipalitate, la buget deci, dar si in buzunarul localnicilor, intr-o perioada in care tara este intr-o criza din ce in ce mai adanca. Sunt curios pe cine a deranjat recitalul lui Dub FX in piata orasului, intr-atat incat sa il opreasca sa se manifeste. Dupa cum spuneam mai inainte, recitalurile lui Dub FX in pietele marilor orase ale lumii sunt binecunoscute, iar dorinta acestuia de a-si demonstra talentul public in tara noastra nu ar trebui decat sa ne bucure.

Festivalul Peninsula continua azi cu cea de-a doua zi. E de asteptat ca randurile spectatorilor sa se ingroase din ce in ce mai mult, pentru ca in ziua de maine sa atinga apogeul.

Aici pe teritoriul festivalului atmosfera este linistita, formatiile au inceput deja sa adune lumea in jurul celor 4 scene, un sunet de chitara imi gadila placut urechea. Imi doresc ca incidentul de azi sa fie doar o neintelegere.


Comportamentul prostesc al politiei te face sa te razvratesti impotriva sistemului, tu acela care a platit niste bani pt a participa la acest event.Asta denota proasta organizare, comunicare defectuoasa, in final, un pr prost, o capacitate redusa de a gestiona evenimentele.

Asta poate insemna niste oameni prost pregatiti pentru slujba de pr sau prezenta in randurile organizatorilor a unor oameni ce nu au vreo legatura cu pr-ul. Caci evenimentul cu dub fx putea fi evitat, iar putina informare in prealabil nu ar fi stricat nimanui. Si apoi, se stia de aproape o saptamana ca dub fx avea sa cante in piata. Oare sa nu se fi sesizat chiar nimeni ca e nevoie de autorizatie? Nimeni de la organizare? Nimeni de la primarie? Sau a fost vorba de inca un festival pentru unguri pe pamant romanesc?

Cred ca se putea mai bine, mai ales ca acest eveniment a adus o suma de bani deloc neglijabila la bugetul primariei. Se preconizeaza ca ar fi fost in jur de 60000de participanti platitori la peninsula, dintre care un foarte mare procent il reprezinta cei veniti din tara sau strainatate. Multi au stat la cort, dar si mai multi au ocupat in intregime hotelurile si pensiunile aflate pe o raza de 30 km in jurul tg mures. Cu totii au dat bani pe transport, pe cazare, au cumparat alimente de la comerciantii locali, in patru zile de festival fiecare cheltuind pe putin 500 lei. In final cu totii, locuitorii tg mures au avut de castigat, dar se pare ca nimeni nu s-a gandit la acest aspect. Bine ca cineva s-a sesizat,din varful unui fotoliu moale, sa opreasca recitalul lui dub fx din piata centrala tg mures. Nu si-o fi primit spaga la timp?

De ce sa nu se mai adauge inca o bila neagra la adresa romaniei, in conditiile in care deja s-a creat un precedent in cazul trupei ac/dc, in momentul in care soferii convoiului trupei au trebuit sa plateasca spaga granicerilor romani pentru a putea parasi tara. Poate unele voci vor spune ca intre aceste evenimente nu e vreo legatura. Ce e esential de retinut este faptul ca acest lucru se afla, mai ales atunci cand e vorba despre un star de talie internationala ca dub fx sau ac/dc. Si daca se afla vestile circula repede. In conditiile astea sa nu iti vina sa iti iei campii si sa fugi in lume? Parca pentru a confirma cele spuse mai inainte, in timpul concertului sau de aseara dub fx a relatat spectatorilor momentul in care recitalul lui a fost oprit de catre politia din tg mures.

Peste tot in lume acesta sustine adevarate concerte live in mijlocul pietelor din marile orase,fara a avea nevoie de autorizatie,dar numai la noi s-au trezit unii care sa il opreasca.

Nu ma pot elibera de sentimentul ca am fost la un festival al ungurilor pentru unguri,vorbitorii de romana,majoritari de altfel, fiind lasati intr-un imens con de umbra. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa cer o cola de la tarabele amplasate pe teritoriul festivalului si sa mi se raspunda in ungara, persoana neavand vreun habar despre ce am cerut. Abia dupa ce am aratat cu degetul am putut fi servit. Nu, nu sunt un nationalist, dar sunt de parere ca fiind vorba despre un eveniment la care au venit spectatori din toata tara, organizatorii ar fi putut gestiona mai bine aceasta chestiune, sa fi angajat un personal care sa cunoasca limba romana la un nivel cel putin mediu, asa, ca tot traim in romanica.

Un alt motiv pentru sentimentul mentionat mai adineaurea este prezenta extrem de mare a trupelor unguresti in programul festivalului. Aditional la acest lucru, deficitara a fost si dispunerea trupelor pe scene,multe trupe performand nejustificat pe main stage,in timp ce trupe de renime mondial, ca Parov Stelar sau Tricky au evoluat pe kiss stage, mult mai inferioara ca dotare si amplasare. La Kiss Stage se putea mai bine, din punct de vedere al sonorizarii, basii fiind impropriu amplasati pe o platforma de lemn care se continua in public. Aceste boxe trebuiesc amplasate pe pamant, pentru a induce corect senzatia de bass si nu pe o suprafata care produce reverberatii la randul sau.


marți, 17 august 2010

Street Heroes - Povestea unuia dintre cele mai reusite proiecte media ale anului 2010

Saptamana trecuta, intre 12 si 14 august in Parcul Tineretului, o gasca de tineri, destul de bine organizati, s-au intrecut sub egida primului festival de arta urbana, Street Heroes. Dupa cum o spune si numele, in cadrul acestui festival ne-am putut intalni cu tot ce inseamna strada, de la hip-hop-ul autohton de cartier, la skateri, bikeri, grafferi si pana la streetdanceri care timp de trei zile si de cele mai multe ori sub soarele dogoritor de saptamana trecuta, au oferit un adevarat spectacol.

Street Heroes nu a insemnat numai intreceri de skate, bmx, grafitti sau street-dance, ci si foarte multa muzica, fiind onorati de prezenta unor mari nume ale scenei DnB, Dubstep, cum ar fi:Dub FX, Borgore, Dj Hype, Chase and Status sau Gojira. Toate acestea la un loc au adus aproximativ 5000 de spectatori, in cele trei zile de festival, la care s-au adaugat alte cateva sute bune de tineri ce au urmarit show-ul dinafara perimetrului festivalului, de pe aleile parcului.

Localizarea evenimentului si anume Skate-Park-ul din Parcul Tineretului a oferit concurentilor oportunitatea perfecta pentru a-si demonstra pe deplin maiestria. Atat in etapele de calificari cat si in semi-finale si apoi in finala, cu totii au aratat ca le place ceea ce fac si ca sunt cei mai buni la asta. Trebuie sa recunosc ca au si avut de ce, avand in vedere ca pentru toate sectiunile festivalului a fost pusa la bataie in total, suma de 20 mii de euro, cate 5 mii pentru fiecare proba.

Prima zi a festivalului a gazduit etapa de calificari la sectiunile de skate, bmx si street-dance. Concurentii au fost atat din tara, dar si din strainatate, la fel si membrii juriului de la street-dance care a fost deasemenea unul mixt. Dupa calificari, ziua s-a incheiat cu recitalul crew-ului de la FacemRecords si cu prea scurtul act al lui DJ Food, datorita depasirii orei maxime de desfasurare a festivalului.

Vezi poze de la Street Heroes ziua 1 aici.

Cea de-a doua zi a adus cu ea semifinalele probelor amintite mai sus. Soarele a fost si mai dogoritor ca in prima zi, dar parca si concurentii au fost mai hotarati sa faca mai mult spectacol. Cu totii parca au sarit mai sus, parca au facut mai multe trick-uri, parca au dansat mai cu foc, ingreuind astfel munca juriului. In acelasi timp, cea de a doua zi a adus cu ea startul in proba de grafitti, unde s-au intrecut 12 echipe ce au insumat 60 de artisti. Acestia au avut la dispozitie nu mai putin de 600 de tuburi de vopsea.

Dovedind ca sunt versatili si ca si-au invatat lectia avuta cu o noapte in urma, atunci cand reprezentantii primariei au intrerupt concertul lui DJ Food, pe motiv ca evenimentul depasise ora agreata la care trebuia sa se incheie, organizatorii au programat concertele lui Borgore si al lui Dub FX mult mai devreme. Astfel ne-am trezit cu totii intr-o adevarata frenezie, unii grabindu-se sa termine cu calificarile in finala, iar ceilalti sa prinda un loc cat mai bun in fata scenei, unde deja multimea incepuse sa fiarba.

Concertele celor 3 mari performeri din seara a doua: Borgore, DubFX si DJ Hype au fost cireasa de pe tort, aducand publicul la o stare de bucurie aproape deliranta. Acesta a fost si momentul maxim al festivalului, un moment in care satisfactia generala a urcat la cote de neimaginat, publicul rezonand intr-o armonie perfecta cu artistii de pe scena. A fost o nebunie totala, ceva de nedescris, ceva ce parca nu mai lasa loc de nimic altceva in ziua urmatoare.

Vezi poze de la Street Heroes ziua 2 aici

Acesta a fost si sentimentul pe care l-am avut in ziua a 3-a de festival, in primele ore ale sederii noastre acolo, ca deja se intamplase totul si ca nimic nu mai avea sa schimbe ceea ce avusese loc deja. Nimic nu mai avea sa se intample care sa se ridice la inaltimea senzatiilor pe care tocmai le traisem cu toti. Parca toti skaterii cadeau, parca cei de la street-dancing se lasasera doborati de caldura pe care au trebuit sa o indure in cele trei zile de festival, nimic nu se mai misca cum trebuie.

Si iata ca s-a intamplat, ca si cum ar fi fost furtuna ce vine deodata dupa ce natura a fost cuprinsa de o liniste nefireasca. Toata aceasta acalmie a luat sfarsit in momentul in care unul dintre finalistii probei de skate, Adrenalina, runner-ul echipei BASE, s-a accidentat la coloana si la cap in urma unei sarituri de pe o platforma. In urma cazaturii corpul lui Adrenalina a fost cuprins de convulsii violente, fiind necesara interventia personalului medical prezent la locul evenimentului, dar si a unui echipaj de Salvare ce a fost chemat in urma apelului la 112.

Timp de aproximativ o ora timpul a stat in loc, in timp ce echipele de la Salvare s-au asigurat ca Adrenalina e inafara oricarui pericol. Cu toate stradaniile, cei ce aprticipau la finala la street-dance nu si-au mai putut continua activitatea in conditii normale. In ciuda Salvarii care era pe inca in apropiere, oferind ajutor lui Adrenalina, probele finale au fost reluate.

Datorita decalajului ce a survenit accidentului lui Adrenalina, premierea s-a intercalat cu recitalul lui Gojira, acesta din urma oferind un spectacol total ce a impletit cu success old-school-ul cu ritmurile dementiale ale Dubstep-ului. Dupa Gojira au urcat pe scena, cei de la Chase and Status si Dropdread.

Intorcandu-ma la premiere, Adrenalina a luat premiul cel mare la proba de Skate, ce a insumat nu mai putin de 2500 Euro.

Vezi poze de la Street Heroes ziua a 3-a aici

In urma celor trei zile de festival, cu ocazia caruia a fost deschis oficial parcul de Skate, lungul sir de opere ale celor 12 echipe de grafferi a fost oferit Primariei Municipiului Bucuresti. In cifre acest eveniment a insemnat prezenta a nu mai putin de 30 de parteneri media, 20000 euro in premii, 50 de echipe concurente, 2 scene, 4 probe de concurs, 5 tari participante, 80000 W, 6000 de participanti, 3 zile de descatusare, de creatie urbana si de buna dispozitie. Salutam pe aceasta cale parteneriatul cu Primaria Municipiului Bucuresti, fara de care acest eveniment nu putea avea loc.

Si pentru ca tot sunt pe blogul propriu, voi vorbi si despre punctele negre ale acestui festival. Peste unul am trecut destul de vreme, deoarece nu cred ca a fost in totalitate vina organizatorilor si ma refer aici la decalarea fara rost a momentului inceperii recitalui lui DJ Food. Am spus si in articolul scris pe beatfactor ca vina e impartita acolo si ca inclin sa zic ca cei de la Facem Records au fost intr-atat de avizi de atentia publicului incat au uitat ca au un program de urmat, ba chiar au mai si facut glumite pe seama rugamintilor organizatorilor. Cel de-al doilea lucru, peste care imi este greu sa trec, este lipsa unei salvari la locatia evenimentului.

Fiind vorba de un eveniment ce implica organizarea unei competitii sportive, in care sportul extrem primeaza, eu zic ca era cazul ca cineva sa anticipeze mai bine eventualitatea producerii unui accident, care s-a si intamplat, de altfel. Ce ne faceam daca accidentul lui Adrenalina era mai grav, ce ne faceam daca se accidentau mai multi sportivi? Aceasta scapare mi se pare impardonabila si nu sunt aici ca sa arunc cu piatra, ci doar subliniez un lucru pentru ca pe viitor cei care trebuie sa traga niste concluzii si sa invete.