luni, 14 decembrie 2009

Rock`n Roll Fierbinte, a la Stefan Banica Jr

Iata ca a venit si vremea Craciunului, si odata cu el si momentul mult asteptat de toti, Seria Concertelor Speciale de Craciun, sub marca mult indragitului Stefan Banica Jr. Ca deobicei seria a continut patru concerte si a mai fost suplimentata cu un concert, la cererea publicului, pe data de 14 Decembrie. Inca de pe data de 5 Decembrie organizatorii au declarat cele 5 concerte de Craciun ca fiind sold-out. Si nu au glumit. In seara in care am fost noi prezenti acolo, Sala Palatului era ocupata la refuz, multi dintre oameni fiind asezati pe trepte.

Stefan Banica a fost alaturi de public si a comunicat cu acesta pe toata durata recitalului. Ba chiar a venit cu o bagheta magica si a lasat "magia" sa aleaga cantecele pe care avea sa le interpreteze. Dupa cum e si numele acestei serii ce concerte, cantecele de craciun au facut deliciul intregii seri. Ca un adevarat mag, Stefan Banica indrepta bagheta spre ecranul imens din mijlocul scenei -unde erau afisate melodiile din acea seara - si ca printr-o minune urmatoarea melodie era aleasa spre a fi cantata. Daca vrei sa vezi poze de la concert apasa aici.

Prezentatorul de la "Dansez pentru tine" nu a cantat de unul singur, ci a fost acompaniat de trupa "The 50`s" alaturi de "The Rock`n`Roll Band" si de peste 30 de dansatori si dansatoare. Ca si invitat, Stefan Banica l-a avut ca oaspete pe Laurentiu Cazan, alaturi de care a cantat mai mult de trei piese. Rezultatul direct a fost faptul ca timp de doua ore cat a tinut concertul, scena a fost animata continuu si oriunde te-ai fi uitat, intotdeauna era cineva care facea cate o pirueta sau executa vreo figura dificila de dans. Si de parca nu era de ajuns, Stefan Banica Jr a tinut mortis sa anime sala si sa o motiveze sa il acompanieze. Astfel nu a mai stat nimeni pe scaun.

Scena a fost construita ca pentru a adaposti unul din renumitele vodeviluri de pe Broadway, cu trupa de instrumentisti in partea stanga, cei peste zece membri ai trupei de backing-vocals "The 50`s" in dreapta scenei, iar in mijloc o scara monumentala ce dadea spre o constructie circulara ce aducea a poarta stelara. In spatele acestei constructii circulare era ecranul imens, pe care erau afisate melodiile ce aveau sa fie cantate, sau erau expuse diferitele animatii ce ilustrau diferitele momente ale concertului. Sfefan Banica Jr a schimbat in jur de 5 costumatii, de la rocker-ul rebel cu blugi si tenisi, pana la trubadurul in frac si papion.

Succesul pe care il are acest spectacol an de an, faptul ca toate concertele sunt sold-out doar la cateva zile dupa ce biletele au fost puse la vanzare, nu sunt decat o dovada a profesionalismului de care da dovada Stefan Banica Jr de fiecare data cand urca pe scena, dar si a increderii si admiratiei pe care publicul roman o manifesta pentru acesta. Astfel, Seria Concertelor de Craciun sub egida Stefan Banica Jr. raman ingredientul principal al unor Sarbatori de Iarna fericite.





Silver Church La Extrem - Aici e plin de satanisti







Aceasta a fost prima reactie ce am avut-o, la numai cateva secunde dupa ce am intrat in Club. Silver Church nu mai era clubul ce il stiam, ci parca isi intrase cu adevarat in rol, devenind mama tuturor celor napastuiti si neintelesi. Si ce poate fi o casa mai buna pentru cei marginalizati de societate, pentru cei ce au luat-o razna, decat o biserica.

Si totusi ceva parca nu era in regula, mirosul greu de tamaie, lumina ambianta apasatoare, de culoare rosie, accentele grave ale muzicii ce rasuna din difuzoare nu aveau nimic de a face cu anuntul initial pe care il facuse clubul, in legatura cu acest eveniment.


Nu pot sa spun ca toata aceasta scena imi era total straina, cu ani in urma, cu vreo 15 mai precis, avusesem si eu un moment in care ascultam cu ardoare si eram un adept inveterat al curentului Goth, Doom, Dark Metal. Aveam si eu pe atunci colegii mei de liceu care se imbracau numai in negru si nu trecea vreo zi in care sa nu traga o fuga pana in cimitirul din apropiere, unde intrau prin cavouri si faceau tot felul de lucruri numai de ei stiute.

Pentru mine a fost o faza, un lucru ce tinea de varsta, de nevoia de a face ceva care sa iti ofere individualitate. Citeam pe Cioran, Nietzsche, Baudelaire si aveam tot felul de teorii referitoare la soarta lumii, care de care mai sumbre, alimentate si de acordurile grave ale formatiilor pe care le ascultam: Type 0`Negative, My Dying Bride, Paradise Lost, Amorphis...


Intrand in SilverChurch, dintr-o data am vazut aceeasi oameni, aceeasi neintelesi, aceeasi oameni suparati pe soarta, dar de data asta, unii dintre ei, mult mai maturi. Oameni imbracati in negru, ochi ornati excesiv de mult cu rimel negru, priviri fixe, figuri inexpresive, freze colorate, cercei agatati in nas, in sprancene, in urechi, in urechi, in limba, in buza de jos.




Un monument adus tristetii, durerii, urii de rasa... Da, a devenit un monument al urii de rasa in momentul in care in timpul concertului formatiei Triarii cei din audienta au inceput sa scandeze sloganuri de gen : Deutscland, Deustchland uber alles! salutand in binecunoscutul stil al trupelor SS, iar pe ecrane derulau imagini cu ofiteri SS ce defilau mandri. Toate acestea intr-o era in care ecoul masacrelor produse la Auschvitz, Birkenau, Dakhau inca sunt vii in memoria publicului, in care razboiul bate la usa, tocmai datorita adancirii prapastiei intre oameni, datorita fascismului.

Nu stiu, poate pentru unii aceasta este doar o fatada, un lucru care le ofera individualitate si ii scoate pentru moment din imensa viermuiala ce e astazi omenirea, o turma oricand gata spre a fi chemata la apel si manata orbeste dupa cum vor altii. Dar asta nu ii indreptateste sa batjocureasca prin incantatii, saluturi sau alte ritualuri naziste memoria celor peste aproape 3milioane de evrei deportati si ucisi in legarele de concentrare naziste. Din cate stiu eu, abordarea publica a unor asemenea insemne este interzisa de lege, nu??

Pozele de la eveniment se pot vedea aici

Si daca nu intelegeti la ce ma refer atunci cand vorbesc de ororile fascismului, cititi situl de mai jos: http://www.auschwitz.ro/